Ana Sayfa Egzotik Pet Küçük Kemirgenler

21 Ekim 2016

Blog thumbnail

Küçük Kemirgenler

İyi bakıldıkları takdirde, fındık fareleri, fareler, hamsterlar ve kobaylar, dayanıklı, eğlenceli petler olabilirler. Aşı gerekmez ancak, bu hayvanlar nisbeten az yaşadıklarından, problemler çabuk ortaya çıkabilir.Tüy kaybıve deri problemleri olup olmadığını kontrol edin, zira uyuz, alerji, pire sorunları ve deri enfeksiyonları sıkça görülür.• Küçük bir tartı alıp küçük kemirgeninizi sık sık tartmak iyi bir fikirdir, kilo değişikliği henüz farketmediğiniz bir hastalığın habercisi olabilir. Bir sağlık sorunu görüldüğünde hemen veterinere götürünüz, çünki erken teşhis hayat kurtarır.

Bu hayvanlar tümörlere çok yatkın olurlar, bu sebeple elinize gelecek bir şişkinlik derhal veteriner tarafından görülmelidir. Erken teşhis edilirse, tümörlerin ameliyatla alınmaları mümkün olabilir.

Kobay (Guinea Pig)

Güney Amerika kökenlidir.xvı. yüzyılda avrupaya gelmiştir.Daha sonra labaratuvar muayeneleri için kullanılmaya başlamıştır. Bunun yanında bazı hayvan severler tarafından evde de beslenmektedir. Barışçıl, tatlı sakin bir hayvandır. Bu küçük hayvan hamster ile tavşan arasında bir canlıdır.Bu nedenle farklı renkte birçok çeşiti vardır. Beslemesi çok kolaydır. Yalnız hava akımlarından korumak gerekir.

Kobay 3 haftalık olduğu zaman beslemek olasıdır. Çünkü bu yaşta anasını emmeyi bırakır. Tahtadan yapılmış bir sandıkta beslenebilir. Bunun uzunluğu en azından 80 cm. olmalı dır. Hamster’in aksine tahtayı kemirmeye çalışmaz. Yuvanın tabanında bataklık kömürü veya kum karışımı ayrıca kuru ottan oluşturulmuş küçük bir yer bulundurulmalıdır. Sndığının içinde yiyecek ve içecek kaplarını devirmemesi için bunların tespit edilmesi gerekir. Yiyecek içecek kaplarının sürekli temiz olması önemlidir. Çünkü kobaylar pisliğe vebunun sonucu olarak enfeksiyonlara karşı çok duralıdır.Hamster’in tersine bizim gibi geceleri uyur. Gündüzleri hareketlidir ve atlayıp sıçrar oyun oynamayı çok severler. Bir köpek kadar size bağlanır. Kobayın sağlıklı olması için yemeklerini belirli bir saatte olması gerekir. Günde iki kez yiyecek verilir. Hemen hemen vejeteryandırlar. Bu küçük kemiriciye zaman zaman hayvansal orjinli gıdalarda verilebilinir. Örneğin süt veya katı yumurta gibi. İhtiyacı olan vitaminleri sağladığından emin olmakiçin , onun menüsünü çoğunlukla tane şeklindeki gıdalardan oluşturmak gerekir. Ayrıca arasıra ayçekirdeği ( özellikle tüylerin güzelliği için) yulaf tanesi, pişmiş patetes parçaları,havuç,elma parçaları verilebilir.Bu arada kobayın kullanımı için yumuşak tahta parçaları veya gerekirse iyice bayatlamış ekmek kabuğu koymayı ihmal etmemelidir. Bunlar hayvan dişlerini törpülemesine yardım eder.
Kobaylar için C vitamini çok önemlidir. C vitaminin gıdalar ile karşılanması zorunludur bunun için taze sebzeye ihtiyaçları vardır. Biber, ¼ portakal veya vitamin C tabletleri verilmelidir. Vitamin C yetersizliğinde gençlerde kıkırdak oluşumunda yetersizlikler, çarpık kemikleşme ve eklem bölgelerinde kanama şekillenir.
Kobayın sessiz ve sakin bir yaşam şekli vardır. Bu hayvanlar rekabete ve kıskançlığa neden olmamak şartıylaaynı kafeste iki erkek,bir dişi olarak yaşayabilirler. 1.5 aydan itibaren üremeye yetenekli olmasına karşın 4 aydan önce çiftleşmeye bırakmak doğru değildir. Kobayların genellikle 7 yıldan fazla yaşarlar . Dişi ve erkeğibirbirinden ayırmak kolaydır. Seksüel deliğin her tarafını hafifce parmaklarla bastırırsanız, erkeklerde deri altında yuvarlanan testisleri hissedersiniz. Bu işlemi birazdaha sürdürürseniz,penisin dışarıya çıkmasına neden olursunuz. Dişilerde özel bir durum yoktur. Dişi erkeğini 15 gün aralıklarla 1 gün boyunca kabul eder. Bununla birlikte bu günün dışında erkeğine kötü davranmaz. Eğer iyi anlaşabiliyorlarsa aynı kafeste çiftleşme oluncaya kadar birlikte kalabilirler.

Çiftleşmeden 65 gün sonra dişi yavrularını meydana getirir. Ana karnında uzun süre kalan yavrular doğumdan sonra kendi kendilerine yetebilirler. Hayatlarının ilk 3 haftasını annelerinbi emmekle geçirmelerine rağmen dişleri tüyleri vardır ve gözleri tamamen açıktır.Bu arda azda olasa katı besinlerde yiyebilirler. Tamamen bilinçli olarak doğumun ertesi günü dişi erkeği ile aşk oyunlarına girebilir.Eğer bu hayvanlardan kısa zamanda çok sayıda sahip olmak istemiyorsanız, erkeği devamlı olarak dişinin yanında tutmamak gerekir.

Hamster

Hamsterler sessiz ve sakin bir yaşam şekli sürdürüler. Malesef yaşam süreleri kısadır ortalam 3 yıldır.Hemsterler yanlız yaşamaya ve bekar bir hayat sürdürmeye alışıktır.Hamsterler 3-4 haftalık iken annesinnin süt emmesi ni bırakır ve bu yaştan itibaren alınıp yetiştirilmesi uygun olur.Ergenlik dönemine 6. haftada itibaren gireiler ergenlikten önce ona eş bulmak önerilmez, yoksa ikisi arasındaki ilişki kavgaya dönüşür ve sonunda kandökülür.
Bu küçük kemiric gününün büyük bir bölümünü uyuyarak gecirir.Ancak günün sonunda, akşama doğru uyanır. Hamster yarı karanlık ve sakin hayatı sever. Öğlenden sonra 16 dan gece saat 1 ‘e kadar uyumaz.Bu arada yiyecekllerini depoeder ve eksersiz yaparki bundan çok hoşlanır.Bunun için içinde koştuğu boş bir tekerlek dışında , boş makaralar, ceviz kabuğu gibi oyuncaklar sağlamak önemlidir.Eğer olanak varsa ona içinde oyun sahası bulunan bir kafes sağlamak en iyisidir.Yani kafesin bir bölümünde kum alnı bulunmalıdır. Bu kumun hamsterin istediği gibi eşebileceği ve içine girebileceği miktarda bulunması önemlidir. Başka bir yere üzerine tırmanabilmesi için dallanmış bir büyük dal parçası konması oyun zevkini tatmin edecektir.Eğer hamster için en iyi oyun yerinin evinizin bahçesi olduğuna karar verirseniz, bu sırada onu gözden kaçırmamaya özen gösteriniz.
Hamster tahtanın direnci ne olursa olsun, bundan yapılan bütün eşyayı parçalayabilir. Bunun için kalacağı yer tel bir kafes olmalıdır.Kafesin telleri horizantel olursa küçük kemiriçibunları merdiven gibi kullanarak tırmanma duygusunu tatmin eder. Kafesin tabanına emici bir yataklık veya bataklık kömürü ve kum karışımı serilmelidir. Hamster pisliğini daima kafesin aynı bölgesine yapar. Bu nedenlede kafesi temizlemek kolaydır.Hamster gibi uzun süre uyuyan küçük bir hayvan için yatacağı yer çok önemlidir. Kazılmış bir yerde uyuma içgüdüsünü tatmin etmek için ona buna uygun bir yer hazırlamak iyi olur. Bunun için minyatür bir ev hazırlamak ihtiyacı karşılar.Kafesin içine kağıt parçası , yonga,yün ipliği gibi uygun birkaç materyal konursa küçük kemirici bunnunla ona hazırlanan evi süsleyecektir.Bütün bu eşyayı evine taşıması için oldukça zaman gerkir. Bu işlemi ancak yatağı yeterince yumuşak olduğu zaman bırakır.

Hamster tam bir vejeteryan değildir. Ona tohum karışımı dışında bisküvit, küçük parça peynir, çiğ et, şekerli şeyler verilmesi önerilir. İçecek olarak suyun dışında hafif sulandırılmış süt verilebilir. Suyn sürekli olarak hayvanın önünde bulunması gerekir. Su kabının kafese sabitlenmesi gerekir. Kemirme zevkini tatmin etmek için ona küçük dal parçaları veya pişmemiş küçük dana kemiği vermek uygundur. Böylece devamlı büyüyen dişlerini belirli düzeyde tutabilir. Yiyeceklerini depo etme alışkanlığı olan hamsterin bu yiyeceklerinin bozulup bozulmadığını ve küflenmediği kontrol edilmelidir. Bunu kontrol edmek için onun dışarıya çıkmasını beklemek en iyisidir. Böylece onu küstürmemiş olursunuz.
Genellikle dişi hamsterler marttan ekime kadar üremeye yeteneklidir. Dişi her dört günde birkaç saat erkeği kabul eder. Eğer çiftleşme için uygun zaman olduğuna emin olunmazsa ikisini aynı kafes içine koymak doğru değildir. Dişi ve erkeğin 30-40 dakikalık çiftleşme seramonisi dışında ayrı kafeslerde kalması uygundur. Çiftleşmenin olup olmayacağını anlamak için iki hamsteride bir odaya serbest bırakmak yeterlidir. Böylece dişi ve erkek hamsteri birbiri ile kavga yapmadan izlemek olanağı vardır. Eğer dişi çiftleşmeye razı değilse erkeği tanımayacaktır. Oysa kafeste bu durumda kavga başlar. Tersine erkeği kabul ederse erkek yaklaştığı zaman dişi bundan hoşlandığını gösterir ve hareketsiz kalır. Anlamsız bakışlarla olaçakları kabullenir. Gebelik 15-18 gün sürer. Yavruların yuvada kaldığı süre boyunca yani aşağı yukarı iki hafta boyunca ne yaptıklarına bakmayınız. Yoksa annenin herşeyi yıkma hatta yavrularını dahi yeme tehlikesi vardır. Gebelik ve emzirme döneminde gıdasına takviye yapılması (ayçekirdeği,bol sebze,az et ve içebildiği kadar süt) uygun olur. İlk bir aydan sonra anne yavrulara sinirlenmeye başlar ve buzaman onları ayrı bir kafese alması gerekir.

Bir cevap yazın