2 Ekim 2017
Çiftleştirme
öpeğinizden yavru almaya karar verirseniz, aynı zamanda doğum sıkıntılarının ve sütten kesilinceye kadar yavruların korunmasının da sorumluluğunu almışsınız demektir.
Köpekleri 3. kızgınlık döneminden itibaren çiftleştirilmelidir.6-8 aylıktan itibaren kızgınlık gösterdikleri halde çok erken yavru almak vücut tüm fizyolojik gelişimini tamamlamadığı için önerilmez. Çiftleştirmeden önce köpeğinizin iç ve dış parazitlerden arınmış ve tüm aşılarının tamamlanmış olması gerekir. Böylece yavrulara plesantal yolla geçebilecek parazitlere karşı yavruyu korumuş ve yavru emme sırasında anneden aşılarla ilgili antikorları alacak ve kendi aşıları yapılana kadar onu hastalıklardan koruyacaktır.
ÇİFTLEŞTİRME
Önceden köpeğinizin çiftleşeceği bir eş bulmuş iseniz, yapılacak şey uygun zamanı beklemektir. Dişi erkeği kabule hazır olmadıkça ilişki kurmaz. Dişi buna hazır olmadığını erkeğe dişini göstererek belli eder. Regl başlangıcından 8 gün sonra erkeğin kendisine kur yapmasına izin verir. Dişinin bu anda aldığı durum karakteristiktir. Erkek yaklaştığı zaman kendisini koklamaya izin verir. Bu sırada sırtını eğerek kuyruğunu bir tarafa kaldırır erkeğe kolaylık sağlar.
Bazı dişi köpekler sahiplerine çok bağlıdır çiftleşmenin olabilmesi için onun varlığına ihtiyaç duyarlar. Eğer köpeğiniz huzursuz ise onu çiftleşme sırasında yalnız bırakmayınız.
Erkek ve dişi arasında ciddi cüsse farkı olmamalıdır. Erkek dişiye oranla çok ağırda olmamalıdır.
Eğer erkek ne yapacağını bilemez veya dişi son anda huzursuz olursa, köpeğinizin başını biriniz tutarken diğer köpek sahibine de köpeğine normal pozisyonu verdirilmesi önerilir. Erkeğin eksitasyon dönemi çiftleşme için yeterli değildir. Bundan sonra iki köpek birbiri ile kenetlenir. Köpekleri aksi yöne çekerek ayırmaya çalışmak doğru değildir. Bu ayrımın kendiliğinden olmasını beklemek ve onları rahatsız etmemek gerekir. Bu süre kilitli kalma süresi ortalama 20 dakika olabilir. Çiftleşmenin başarısı için bu birleşmenin olabildiğince uzun olması önerilir. Gerçekte köpekler böyle birbirine tutsak olmaktan son derece şaşırmışlardır. Bu istemedikleri pozisyondan olabildiğince çabuk ayrılmak isterler. Gebe kalma şansının en yüksek olduğu günlerde 9 – 13 . günlerde çiftleştirmek önerilir. Eğer çiftleşme birçok girişim de başarısızlıkla sonuçlanıyorsa Veteriner Hekiminize danışınız.